US EXPLIQUEM EN QUÈ CONSISTEIX EL PROJECTE “FEM UN CURT” PAS A PAS

Fem un curt és un projecte interdisciplinari que implica les àrees de Llengua Catalana, Llengua Castellana i Educació Audiovisual. La finalitat del projecte és l’elaboració d’un curtmetratge amb contingut ètic, és a dir, que inclogui una reflexió sobre algun aspecte de la convivència en societat o sobre valors personals i col·lectius. Durant un trimestre i mig, els noi i les noies de 3r d’ESO duen a terme tot un seguit d’activitats organitzades en tres etapes:

A. Activitats d’iniciació per ampliar els seus coneixements sobre el llenguatge audiovisual i les tècniques narratives.

B. Activitats de pràctica en l’ús de la càmera, enregistrament de seqüències i creació de petites històries per tal d’adquirir més domini tècnic.

C. Activitats d’elaboració d’un briefing amb la idea inicial del curt, redacció del guió, confecció del storyboard, planificació del rodatge, edició i muntatge del curt.

El projecte finalitza amb una mostra de curts adreçada a la comunitat educativa del centre: professorat, famílies, companys i companyes…

Durant el curs 2020-2021, el  projecte s’ha estructurat de la següent manera:

AUTORETRAT

Primer de tot, hem realitzat un autoretrat mitjançant el gènere fotogràfic del bodegó. El Knowlling ha estat popularitzat per Instagram, tot i que ja existia des de molt abans. Es tracta d’un bodegó en pla zenital que busca definir una persona mitjançant els seus objectes. Per fer-lo s’han d’organitzar objectes en paral.lel o formant angles de 90º. Els alumnes han fet un Knowlling que representi qui son.

PERSONATGE I GÈNERE CINEMATOGRÀFIC

Els alumnes han fet una fotografia que defineixi aquell personatge i el gènere que els ha tocat. Treballem les característiques dels gèneres del cinema de manera creativa tot jugant a crear una imatge amb els trets essencials d’aquest gènere.

SEQÜÈNCIA CINEMA

Aquesta activitat consisteix en escollir una seqüència extreta d’una pel·lícula que no ofereixi gaire dificultats tècniques però que resulti interessant ja sigui pels diàlegs i el treball dels actors-actrius o per la planificació-moviments de càmera- muntatge i reproduir-la tot intentant copiar-la amb la màxima fidelitat possible.

TRUCATGES DEL CINEMA MUT ( MÉLIÈS)

En aquesta activitat es crea un curt de màxim tres minuts de durada per reproduir un dels trucatges de Gerges Méliès. Treballem l’ús de la càmera, les tècniques per editar un vídeo, l’elaboració d’una història amb tots els elements de la narrativa visual, la interpretació i el més important creem un petit curt com a activitat prèvia al nostre curtmetratge.

EL CURTMETRATGE

Aquesta activitat és el producte final d’aquest projecte, cal crear un curtmetratge amb una durada de 8 minuts com a màxim. Formarem equips de 8 persones, cadascuna de les quals desenvoluparà un rol dins de l’equip, tot i que tots els membres del grup col·laboraran en totes les tasques.

Cada alumne del grup classe manifestarà, en una graella, el rol que li agradaria desenvolupar dins de l’equip: Director, Guionistes (2 persones),Imatge – càmera, Director de fotografia – localització i ambient, Atrezzo – vestuari, maquillatge, decoració dels espais, Muntadors, editors (2 persones)

S’ha d’explicar una història tot seguint el procés d’elaboració d’un curt : argument, guió, storyboard, pla de rodatge i muntatge.

Share